Q - koorts - Artsenpraktijk voor homeopathie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

voorbeelden

Q-koorts en homeopathie

Een besmetting met Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral voorkomt bij geiten en schapen met deze ziekte. Mensen kunnen niet alleen besmet worden door direct kontakt met dieren, maar ook door inademing van de bacterie. Bij droog en warm weer kan de mest van deze dieren verwaaien en daardoor op grote afstand nog besmettingen veroorzaken. Vooral in Noord - Brabant is vanaf 2007 het aantal besmette mensen explosief gegroeid tot meer dan 4100. Vanaf 2009 heeft de overheid maatregelen genomen om de epidemie in te dammen waardoor het aantal nieuwe besmettingen fors is afgenomen.

De symptomen lijken wel wat op die bij een zware griep: koorts met koude rillingen, zweten, spierpijn, misselijkheid en diarree. Ook kan er een longontsteking optreden. Bij tijdige herkenning kunnen antibiotica voorgeschreven worden zoals Tetracycline en Doxycycline.

Een deel van de mensen die Q-koorts doorgemaakt hebben (ca. 10%) houdt er langdurig vermoeidheidsklachten aan over, ook na behandeling met antibiotica. Deze vermoeidheid lijkt wel wat op de vermoeidheid die ontstaat na de ziekte van Pfeiffer.

Met homeopathie kan geprobeerd worden om de late gevolgen van Q-koorts te verminderen. Dit kan door de veroorzaker van de ziekte (een bacterie met de naam Coxiëlla Burnetii) zo sterk verdund in te laten nemen dat deze niet meer ziekmakend is maar wel in staat is om het immuunsysteem weer op orde te brengen. Daarnaast helpt het innemen van een zogenaamd 'constitutiemiddel' om de energiebalans te herstellen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu