ziekte van Lyme - Artsenpraktijk voor homeopathie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

voorbeelden

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een kurkentrekkervormige bacterie met de naam Borrelia Burgdorferi. Er is een kans om besmet te worden met deze bacterie na de beet van een schapenteek. In Nederland is op dit moment ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie, maar de besmettingsgraad varieert per gebied en neemt langzaam toe. De kans op verschijnselen van de ziekte van Lyme na een willekeurige tekenbeet is ca. 3 % (bron: RIVM).

Na een beet van een besmette teek ontstaat er in 75-90% van de gevallen een groter wordende rode ring op de huid (eryhtema migrans). Helaas kan iemand dus ook de ziekte van Lyme krijgen zonder de waarschuwing van deze rode huidverkleuring. Tegelijk ontstaat vaak een griepachtig beeld met koorts, keelpijn en spierpijn. De behandeling van keus is een kuur met het antibioticum Doxycycline van 10-21 dagen.

Als de ziekte onopgemerkt blijft en er geen behandeling plaatsvindt kan de bacterie in elk orgaan terecht komen, maar het vaakst gebeurt dat in het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Bij een infectie van één van de hersenzenuwen kan een halfzijdige aangezichtsverlamming ontstaan, dubbelzien, oorsuizen of plotselinge doofheid. Ook een hersenvliesontsteking is mogelijk.
Een gewrichtsontsteking ontstaat het vaakst in een knie. Bij een ontsteking van het hart kunnen hartritmestoornissen ontstaan.

In een latere fase (soms na meer dan een jaar) kan er een aandoening van de hersenen zelf ontstaan: een encefalopathie. De klachten die hierbij vaak gezien worden zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenproblemen, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, slaapstoornissen en vooral vermoeidheid. De klachten in dit stadium hebben wel iets weg van die bij het chronische vermoeidheidssyndroom en/of fibromyalgie. In de reguliere geneeskunde is het moeilijk om de klachten in dit stadium te behandelen.
Met homeopathie lukt het in veel gevallen om het uitgeputte afweersysteem weer in balans te krijgen waardoor de klachten geleidelijk aan afnemen. Net als bij veel andere chronische aandoeningen is dit maatwerk en leent deze klacht zich niet voor zelfmedicatie.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu