prikkelbare darm - Artsenpraktijk voor homeopathie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

voorbeelden

Het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS, in Engels ook wel Irritable Bowel Syndrome, IBS genoemd) komt voor bij ca. 10% van de Nederlandse bevolking en geeft klachten van onbegrepen buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en verandering van het ontlastingspatroon.
Recent is in Australië een dieet ontwikkeld dat effectief blijkt te zijn bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom: het zgn. FODMAP dieet. De letters vormen de afkorting van Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden And Polyolen. Dit zijn allemaal verschillende soorten koolhydraten die wel ‘vergist’ worden in de darm maar vervolgens niet opgenomen worden.
De bedoeling van het dieet is om er achter te komen welke groepen van voedingsproducten beter vermeden kunnen worden in grotere hoeveelheden. Anders dan bij een allergie kunnen kleine hoeveelheden van deze stoffen geen kwaad. Bij de meeste mensen blijken de boosdoeners uiteindelijk maar in één of twee groepen te zitten, hetgeen het volhouden van het dieet makkelijker maakt.

Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel FODMAP’s :
honing, appel, kers, peer, mango, watermeloen en asperge (bevatten veel fructose); melk, karnemelk, yoghurt en vla (bevatten veel lactose); tarwe (pasta en brood), rogge, watermeloen, pruim, kool, prei, ui, peulvruchten (bevatten veel oligosachariden); appel, peer, pruim, bloemkool, champignon, suikervrije kauwgom (bevatten veel polyolen).

Voorbeelden van voedingsmiddelen met weinig FODMAP’s :
Zetmeelproducten: speltbrood, cornflakes, haver, boekweit, aardappelen, rijst.
Zuivelproducten: Goudse kaas, sojamelk, lactosevrije melk.
Eiwitbronnen: vlees, vis, ei, gevogelte.
Groentesoorten: wortel, sla, tomaat, witlof, paprika, andijvie, komkommer, sperziebonen.
Fruitsoorten: aardbei, ananas, sinaasappel, druiven, kiwi, banaan, galiameloen.

 

De resultaten van dit dieet (ontwikkeld aan de Monash University in Australië) zijn erg hoopvol: 68-87 % van de patiënten geeft een opvallende verbetering aan. Dit was een reden om in Nederland een proef te starten met dit dieet. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft op haar website een uitgebreidere versie van het dieet gezet: zie fodmapdieet .

Bron: Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde, 158e jaargang nr. 20 pag. 895-900.

Naast het gebruik van een dieet kan het evenwicht in de dunne en dikke darm ook verbeterd worden door het gebruik van homeopathische middelen zoals bijvoorbeeld Colocynthis, Natrium Muriaticum en Nux Vomica. Net als bij veel andere aandoeningen blijft dit maatwerk en leent de klacht zich minder goed voor zelfmedicatie.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu